Zpívání pro Exxon 7. prosince 2019

Občas se nám přihodí, že se na nás obrátí zástupci nějakého hodně bohatého sponzora. U Exxonu k tomu ale dopomohl – a velice účinně – starosta naší Městské části pan Jiří Ptáček, který nás upozornil na skutečnost, že na Praze 3 má sídlo své české pobočky jeden z největších zaměstnavatelů na světě – firma Exxon. A hned také předal kontakt. A skutečně, kromě dvou menších akcí si nás objednali na předvánoční večírek. No, spíše večer: Exxon si objednal celý Národní dům na Smíchově. Na nás bylo dovézt digitální piánko a sbor.

Akce vskutku velkolepá. Dorazili jsme kolem páté a jak už to bývá, s přibývajícími hosty se také začal zvyšovat všeobecný šum, který se postupně měnil na obvyklý halas vydávaný lidmi, kteří se srdečně zdraví – nebo tu srdečnost alespoň umně předstírají. Ale když nadešla naše chvíle, přece jen jsme slyšet byli a na naší galerii i hezky vidět. A hlavně: celá řada lidí se zastavila a poslouchala, a bylo vidět, že se jim náš zpěv líbí. Jen sólisté měli těžší úkol – prosadit svůj hlas – ale tak už to při podobných akcích bývá. Na to jsme zkrátka zvyklí.

Zpívali jsme dle dohody něco přes půl hodiny, pak už začalo oficiální  zahájení – a my se z krásně nasvíceného a slavnostně nazdobeného smíchovského Národního domu mohli postupně vytratit. Ještě jsem druhý den dostal vzkaz od paní manažerky, s níž jsme to celé domlouvali – byla moc spokojená a její hosté také.