Letní koncert v kostele sv. Šimona a Judy 2023

Tradiční letní koncert v kostele sv. Šimona a Judy se letos konal 14. června 2023. Představily se – jak je dlouhá léta zvykem – všechna oddělení našeho sborové studia: nejmenší Zvonítka (a velkým potěšením byl jejich počet – po covidové pauze se nám opět hlásí spousta nových zpěváčků a to dělá paní sbormistryni velikou radost!), prostřední Zvonečky, a samozřejmě koncertní sbor Zvonky a dívčí komorní sbor Abbellimento.

Kostel byl vyprodán do posledního místečka a mnoho posluchačů se muselo spokojit s místy k stání. I tady se projevuje abstinence po kulturních zážitcích, které nám pandemická doba temna na dlouhé měsíce odepřela. Úsměvné písničky nejmenších dětí mají vždycky největší úspěch – není divu, paní sbormistryně jejich výběru věnuje stejnou pozornost jako repertoáru na mezinárodní soutěž, kam za pár měsíců odjede koncertní a komorní sbor! A koneckonců máme jako národ jednu velikou výhodu – tyhle malé dětské sborové písničky psali nebo upravovali z lidových nápěvů skladatelé, kteří se proslavili úplně jiným kalibrem tvorby – stačí jmenovat třeba Petra Ebena nebo Ilju Hurníka. Koncertní a komorní sbor zase čerpá z kompozic Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Josefa Suka, Zdeňka Lukáše nebo Otmara Máchy. V repertoáru letošního koncertu samozřejmě nechyběly ani skladby světových autorů – J. S. Bacha nebo W. A Mozarta, a zopakovali jsme si i části ze mše od Francisca J. Núñeze  (Señor, ten piedad, Gloria a Dios, a Creo en Dios), které jsme zpívali na festivalu v Kanadě v roce 2009 pod řízením samotného autora.

Ale konec patřil opět Iljovi Hurníkovi a jeho nádherné Missa Vinea Crucis, a když dozněly poslední tóny Deo Gratias, nebral potlesk konce – a muselo se přidávat.

Koncert řídila sbormistryně Jarmila Novenková, u klavíru se vystřídaly Kristýna Donovalová s Marcelou Tupou, varhanní doprovod obstaral Jakub Janšta. Klarinetové doprovody lidovek zahrály naše zkušené sboristky klarinetistky Barbora Pudlovská a Helena Vokrouhlíková.