Broumov 2023

Už 23. (ano, třiadvacáté!) letní soustředění jsme letos opět absolvovali v nádherném prostředí broumovského kláštera. Padesátka dětí a mladých lidí, kteří se tady pod vedením paní sbormistryně a jejích asistentek připravovali poslední červencový týden jednak na podzimní soutěž v Itálii, ale hlavně na adventní a vánoční koncerty.

Každodenní rytmus je už po mnoho let zaběhnut a funguje jako dobře promazané soukolí: dopoledne dvě zkoušky, odpoledne dvě zkoušky a večer zpravidla ještě jedna pro komorní sbor. Neúnavná paní profesorka využívá každé minutky a nezřídka zkoušku nepatrně, maličko přetáhne… Nevadí, svačina se zkrátí, aby vyšel čas i na další pokračování naší celotáborové hry, kterou skvěle připravil tým nejstarších děvčat z Abbellimenta. Letošním tématem jsou totiž staroslovanská božstva, a každý den je zasvěcen jednomu z nich. V návaznosti na zájmovou oblast příslušného boha plní týmy dětí své úkoly.

Nechyběl ani táborák s novou písničkou od Emila Červeného, ani noční hra, kterou se podařilo realizovat i přes hrozící mraky na obloze. Stravování jsme řešili stejně jako loni – obědy v restauraci U tří růží (loni se jmenovala Baroque), svačinky a večeře nám připravoval zkušený tým pod osvědčením velením Markéty Vokrouhlíkové: dokázali vyrobit i čerstvé palačinky pro šedesát hladových krků nebo hamburgery z vlastnoručně umíchaného mletého masa se spoustou zeleniny.

Letos jsme slavnostně pasovali na nové členy koncertního sboru (s právem nosit koncertní pelerínu a zvonečkové tričko, jak zní slavnostní formule) sedm členů z přípravného sboru Zvonečky. K těmto sedmi ještě skládala individuální zkoušku i naše ukrajinská dívka, kterou válka vyhnala i s rodiči z Krymu… už s námi zpívá skoro rok, ale na soustředění byla poprvé.

Předposlední den jsme měli koncert ve zcela zaplněném kostele sv. Petra a Pavla v rámci festivalu Za poklady Broumovska. Kostel má nádhernou akustiku, o tom jsem psal již loni … A že se nám vydařil, o tom svědčí i závěrečný potlesk publika vestoje.

Těšme se do Broumova i napřesrok – už máme rezervovaný termín 21. – 28. července 2024!