Zpívání panu Plečnikovi (1. dubna 2022)

Oslovila nás zkraje roku naše Městská část Praha 3, že se bude zjara odehrávat veliká sláva: bude se slavit 150. výročí narození architekta Jože Plečnika, jenž je autorem dominanty nejznámějšího náměstí Prahy 3 – kostela Nejsvětějšího Srdce Páně. Celou akci připravuje Praha 3 společně se slovinským velvyslanectvím a protože přijede i pěvecký sbor ze Slovinska, zda bychom se neúčastnili jako reprezentanti Prahy 3, hlavního města a České republiky. Taková čest se nedá samozřejmě odmítnout!

Kdo neví, Jože Plečnik (1872 – 1957) byl vynikající slovinský architekt, pozvaný prvním prezidentem Československé republiky T. G. Masarykem k úpravám Pražského Hradu a přispěl významnou měrou k jeho současnému vzhledu. Kostel Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad patří k jeho nejvýznamnějším stavbám a slaví letos 90 let od dokončení. Akci navíc doprovodila prezentace dvou českých architektů, kteří navrhovali nový kamenný oltář z carrarského mramoru vysvěcený v roce 2018.

A tak jsme se v pátek 1. dubna za mírného sněžení sešli v nám dobře známých prostorách, tentokrát časový plán neumožňoval ani zkoušku, takže jen rozezpívání a vzhůru do akce! V sakristii se ještě krátce potkáváme se slovinským mužským sborem Pobratimija z Nove Gorice – sympatičtí pánové všech věkových kategorií.

Krátce po osmé zahájila akci zástupkyně velvyslankyně Slovinské republiky, jejíž řeč do češtiny tlumočila mladá dáma z vyslanectví, s níž jsme přípravu koordinovali. Poté vystoupili oba architekti s videoprezentací návrhů a souvislostí vzniku nového oltáře. A pak už mistr Janšta zahájil naši část předehrou k Bachovu chorálu Jesus bleibet meine Freude. Protože Slovinci byli hostujícím sborem, připadla jim časově větší část programu, ale i našich patnáct minut jsme si užili báječně – vrcholem za nás bylo tradiční Novákovo Gloria. A na závěr, když jsme potichoučku sešli po schodech z kůru, abychom se také ukázali publiku složeném z poslanců obou komor Parlamentu ČR, velvyslanců a spousty dalších čestných hostí, jsme ještě přidali Smetanovu Mou hvězdu. Paní z velvyslanectví byla určitě spokojena, protože akce byla vskutku důstojná a pěkná. Doufám, že byli spokojeni i zástupci Prahy 3.

Ještě jsme se se slovinskými pány vyfotili a rozcházíme se nočním náměstím k domovům. Kdo se účastnil, určitě nelitoval!

JV 3.4.2022